Sudoració excessiva

share, link, spread

La calor, els esforços físics, com la pràctica d'activitat física intensa, i l'estat emocional o nerviós són les causes principals que determinen una sudoració excessiva. Són molts els esportistes que pateixen els inconvenients de la sudoració excessiva, que els ocasiona situacions d'incomoditat i falta de seguretat.

La sudoració és el procés fisiològic mitjançant el qual el nostre organisme aconsegueix mantenir-se a una temperatura corporal òptima per al seu funcionament. Per això és normal suar amb la calor i l'exercici físic o en situacions de tensió.

Conseqüències de la sudoració excessiva

L'excés d'humitat provocat per la suor pot afavorir la maceració de la pell i, per tant, l'aparició de rascades o infeccions cutànies, entre altres lesions cutànies

Les rascades esportives apareixen generalment a causa de la fricció constant i repetitiva amb la roba o amb la pròpia pell, sobretot en les àrees dels plecs cutanis, com, per exemple, les aixelles. Les infeccions es produeixen quan l'epidermis perd la seva capacitat per protegir-se de l'exterior o els microorganismes externs aconsegueixen alterar l'equilibri defensiu de la pell. Tant la flora comensal com els microorganismes exògens poden causar aquestes patologies.

El microtraumatisme repetit en certes localitzacions, l'excés d'humitat, la calor, la mala transpiració, el contacte amb l'equipament i amb altres jugadors, entre altres factors, fan al practicant de qualsevol esport especialment procliu a patir infeccions.

Les infeccions poden ser bacterianes, fúngiques o víriques. Entre les més comunes, destaquen l'impetigen (infecció bacteriana freqüent que produeix vesícules butllofes que evolucionen a crostes), la fol·liculitis (inflamació de el fol·licle sebaci), els furóncols (infeccions de l'fol·licle pilós en profunditat) i els abscessos (infeccions profundes dels teixits tous).

Com tractar la sudoració excessiva

És per tot això que convé prendre mesures per evitar la suor en excés. En aquest sentit, els antitranspirants tòpics solen ser eficaços. Això es deu a la seva capacitat per reduir la sudoració a l'obstruir, de manera parcial i temporal, els conductes excretors de les glàndules sudorípares.

Aquests antitranspirants poden presentar-se en diferents formats (roll-on, tovalloletes, aerosol, pols, plantilles per als peus, etc.) en funció de la zona d'aplicació per a la qual han estat formulats.

La pràctica regular d'esport fa que la pell de l'esportista estigui sotmesa a dutxes constants, per això, és important que els antitranspirants es puguin utilitzar més d'una vegada a el dia.

La importància d'una bona hidratació

La hidratació en l'esport és un aspecte clau per al rendiment físic.

L'esforç físic incrementa la transpiració, mitjançant la qual l'organisme manté la temperatura corporal. Si la transpiració es perllonga en el temps es redueixen el volum plasmàtic i la sudoració empitjorant la termoregulació de l'esportista.

El contingut d'aigua en l'organisme és superior en els individus amb una major massa muscular i inferior en els individus amb un major percentatge de greix.

El dèficit de fluids moderat o sever també pot tenir un efecte sobre el procés de recuperació, per la qual cosa la hidratació ha de ser una prioritat immediata.

És important tenir en compte les següents consideracions per a una correcta hidratació en els esportistes:

  • Abans de fer exercici, s'ha d'haver ingerit, almenys, mig litre d'aigua a demanda els 60-90 minuts previs a l'activitat.
  • Durant la pràctica esportiva, el recomanable és beure 100-200 ml d'aigua cada 15-20 minuts. En activitats intenses de més de 60 minuts poden utilitzar begudes energètiques.
  • Després de l'exercici, cal iniciar la rehidratació immediatament. També es recomana prendre begudes amb hidrats de carboni per facilitar la recuperació del glucogen muscular.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.