Trastorns de la son

share, link, spread

La quantitat i la qualitat de la son poden veure afectades per factors biològics, físics i psicològics. Els trastorns de la son són un motiu freqüent de consulta mèdica. Entre ells, l'insomni és el més comú i un dels que presenta major transcendència sanitària i social. S'estima que al voltant del 30% de la població en general ha patit alguna de les manifestacions pròpies de l'insomni: dificultat per quedar-se adormit o per mantenir la son al llarg de la nit i despertars precoços nocturns.

Els trastorns de la son no només afecten el dormir, sinó que també poden tenir repercussions durant la vigília: fatiga, falta de concentració, somnolència, alteracions de l'humor com irritabilitat, disfòria, tensió i fins i tot distímia o estat d'ànim deprimit.

Tipus d'insomni

Hi ha dos tipus d'insomni: primari i secundari.

L'insomni primari és un trastorn de causa desconeguda, dura al menys quatre setmanes i pot estar relacionat amb l'estrès, alteracions emocionals i canvis en els ritmes de son com els provocats per horaris de treball nocturn o els viatges.

L'insomni secundari és conseqüència d'un altre trastorn mèdic. Sovint és un símptoma d'un trastorn emocional com la depressió o l'ansietat.

Consells per dormir millor

  • Durant el dia, intentar mantenir un horari regular per anar a dormir i aixecar-se. Evitar fer migdiades. Restringir el consum de tabac, cafè, tè, cola o alcohol, especialment a la tarda. Fer exercici físic moderat, preferentment abans de mitja tarda, i si pot ser, amb exposició a la llum solar.
  • Poques hores abans d'anar a dormir, procurar no realitzar activitats estressants o que requereixin molta atenció. Evitar menjars abundants i / o pesades. Practicar exercicis de relaxació. Un bany d'aigua a temperatura corporal pot ajudar a que el cos es relaxi.
  • A la nit, crear unes condicions ambientals adequades per agafar el son: temperatura agradable, mínima llum i soroll, roba còmoda, etc. Abans d'anar a dormir, es pot repetir cada nit una rutina que ajudi a preparar-se mentalment per anar a dormir: rentar-se les dents, posar-se el pijama, etc. Si fa més de 30 minuts des del moment d'anar a dormir i se segueix sense dormir, aixecar-se i anar-se'n a una altra habitació per fer alguna cosa relaxant, com llegir un llibre, veure la televisió, etc. i tornar a dormitori quan es torni a tenir son. D'aquesta manera, es relacionarà el llit amb quedar-se adormit de seguida.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.