Estries

share, link, spread

Les estries són marques cutànies que es caracteritzen per l'aprimament i enfonsament localitzat de l'epidermis, la capa més superficial de la pell, i pel color diferenciat violaci, rosat o nacrat que poden presentar.

Per què apareixen les estries?

Apareixen pel trencament i pèrdua parcial de les fibres de col·làgen i elastina a la regió afectada, donant lloc a una disminució de la cohesió cutània i l'elasticitat de la roba.

És molt comú la seva aparició durant l'embaràs, especialment a partir de les 24 setmanes de gestació. Mentre que les causes de l'aparició d'estries romanen sense aclarir, hi ha certs factors predisposants que s'han identificat en l'embaràs. Aquests inclouen: susceptibilitat a desenvolupar estries o història familiar d'estries, major augment de pes durant l'embaràs, massa corporal elevada abans de l'embaràs i alt pes de l'infant acabat de néixer. Les mares més joves tenen més predisposició per desenvolupar estries i de major severitat.

Les hormones disminueixen l'adhesió entre les fibres de col·làgen fent-les menys resistents a l'estirament. A més, l'epidermis es torna més fina, la qual cosa incrementa la visibilitat de les estries.

A més de l'embaràs, hi ha certes situacions on hi ha una major predisposició a desenvolupar estries: pubertat, canvis bruscs de pes o de talla, tractament amb corticoides, seguiment de dietes estrictes, etc.

Quines són les zones més afectades?

Les estries varien en quantitat i severitat. Les zones més afectades són abdomen, mames, glutis, cuixes i malucs.

Es presenten com a depressions lineals de color vermellós que posteriorment adquireixen un to violaci. Finalment, amb el temps, es solen anar aclarint fins a arribar a un color blanc.

Consells per a la prevenció de l'aparició de les estries

La intervenció terapèutica per a les estries es centra, majoritàriament, en la prevenció de la seva aparició. Per a això, és recomanable seguir els següents consells:

Hidratar la pell: una pell hidratada serà menys vulnerable a l'aparició d'estries. Per a això, és molt important tenir l'hàbit de beure la suficient quantitat d'aigua durant el dia (especialment durant els mesos més calorosos) i aplicar crema hidratant cada dia.

Evitar canvis bruscos de pes: quan es produeix un estirament en poc temps, les fibres elàstiques de la dermis poden trencar-se i aparèixer les estries. És important que qualsevol canvi de pes corporal tingui lloc de forma gradual i estable en el temps.

Prevenir l'aparició d'estries durant l'adolescència: a causa dels canvis que es donen, durant aquesta etapa de la vida, tant de creixement com de desenvolupament, és important que els joves aprenguin i adquireixin l'hàbit de mantenir una pell ben hidratada.

Evitar l'aparició d'estries durant l'embaràs: l'embaràs provoca un ràpid estirament de la pell, sobretot a l'abdomen. Per això és fonamental, des del primer mes de gestació, hidratar la pell en profunditat i aplicar diàriament un producte antiestries. S'aconsella iniciar l'ús d'aquests productes des de l'inici de l'embaràs, però hauria de ser imprescindible a partir de la setmana 24 de gestació i especialment en mares primerenques, que són les que pateixen una major incidència d'aparició d'estries.

Tractar les estries: com més aviat, millor. Si es preveu un canvi brusc de volum, cal aplicar cremes antiestries de manera preventiva que incloguin actius hidratants, nutritius i que estimulin la síntesi de col·làgen i elastina. Un cop hagin aparegut, s'ha de seguir amb el tractament per evitar el seu creixement i desenvolupament. S'ha de tenir en compte que l'evolució de les lesions dependrà de les cures que proporcionem en les primeres fases, el que s'anomena "estries rubra", i quan encara presenten coloració rosada o porpra.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.