Cops

share, link, spread

Per la naturalesa dels nens, és impossible demanar-los que es quedin quiets. La seva essència és la de jugar, experimentar i moure constantment, i és per això pel que resulta inevitable que en algun moment pateixin petits cops o caigudes. Afortunadament, la majoria d'ells no haurien de tenir més conseqüències.

El primer que cal fer és assegurar-se que el nen no tingui ferides greus, que no s'hagi trencat cap os i que no hagi patit un cop al cap.

Consells generals per prevenir cops o caigudes

Mai hem de deixar a un nen petit desatès.

Les següents mesures de seguretat també poden ser útils per prevenir aquest tipus d'accidents:

  • Utilitzar tanques protectores en escales.
  • Instal·lar sistemes de seguretat per a nens a les finestres i balcons.
  • Posar topalls per als mobles amb cantonades i cants aguts.
  • Subjectar sempre als nens amb les cintes es seguretat en trones, balancins, gandules, etc.
  • Col · locar algun element amortidor de caigudes al costat del llit o bressol.

Cops al cap

Els cops al cap en nens són molt comuns. De fet, s'estima que el 50% dels traumatismes cranials o cranioencefàlics es produeixen en menors de 15 anys.

Això es deu al fet que la infància és una etapa d'aprenentatge psicomotor i en la qual els més petits tendeixen a sobrevalorar les seves capacitats.

Afortunadament, la gran majoria dels traumatismes al cap són lleus i no produeixen danys, més enllà de la possible aparició d'un bony o una petita ferida. No obstant això, solen generar una gran preocupació entre pares i cuidadors.

Tant és així, que les caigudes i els cops al cap en nadons i nens són un motiu freqüent de consulta en els serveis d'urgència.

Quan els nens es donen cops al cap, és important saber com curar-los de forma correcta i tenir clar quan portar a l'infant a metge.

Després de rebre el cop, hem de vigilar el seu estat durant 24 hores o, idealment, durant les següents 72 hores.

Davant de qualsevol símptoma o comportament fora del normal cal anar a el metge, especialment quan després de l'cop al cap el nen té:

  • Pèrdua de consciència.
  • Ensopiment, somnolència o respon cada vegada pitjor als estímuls.
  • Vòmits repetitius.
  • Asimetria de pupil·les.
  • Convulsions.

Cops al cap amb ferida

Si el nen sagna, és important observar si té cossos estranys incrustats i si els ossos cedeixen a el tacte; en aquests casos, no cal tocar la ferida i cal acudir a urgències immediatament.

Si té un tall a la pell, és convenient rentar-lo sota l'aixeta, pressionar la ferida amb una gasa per aturar l'hemorràgia i aplicar gel embolicat en un drap.

En el cas que la ferida sigui profunda i gran i pugui necessitar una sutura, s'hauria d'acudir a centre sanitari abans de quatre hores.

Bonys

En el cas que el nen tingui bonys, s'ha d'aplicar fred local amb gel embolicat en un drap o un gel refrescant.

Una altra recomanació és l'ús de productes específics per cops i bonys en nens. Aquests solen estar formulats a partir de plantes medicinals d'efecte calmant. Entre elles, l'àrnica, el harpagòfit i la matricaria marítima.

També poden contenir ingredients que proporcionin un efecte frescor, com la menta.

És important observar si el bony va a més, es fa llarg o tou; en aquest cas seria necessari acudir a un centre sanitari el més aviat possible.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.