Embaràs i lactància

share, link, spread

Durant el període d'embaràs i al llarg de lactància es produeixen una sèrie de canvis fisiològics, que comporten un augment de requeriments de determinats nutrients necessaris per al desenvolupament normal del fetus i el correcte creixement de l'infant. Aquest augment exigeix ​​una alimentació variada i equilibrada de la mare.

 

Per què és important la suplementació?

La suplementació durant l'embaràs és important per optimitzar l'adequat desenvolupament del fetus i prevenir possibles complicacions. Les dones embarassades han de presentar un bon estat nutricional i mantenir-lo durant tota la gestació, fins i tot més enllà del part. Durant el període de lactància les necessitats dietètiques han de cobrir, a més dels requeriments normals materns, tots els precisos per nodrir el nadó durant els primers mesos de vida.

Als països occidentals la ingesta de certs minerals i vitamines, com magnesi, zinc, ferro, calci, vitamines del complex B, vitamina E, etc. pot ser inferior a la recomanada en alguns casos (en dietes desequilibrades, dietes vegetarianes o ovo-lactovegetarianes, un consum de carn restrictiu, les gestacions múltiples, les gestacions en adolescents, el consum de tabac i / o alcohol, etc.). En aquestes situacions es recomana la suplementació amb un preparat multivitamínic que ajudi a assolir l'adequat nivell nutricional abans, durant i després de l'embaràs.

La importància de la vitamina D en l'embaràs

La vitamina D és fonamental per a l'embaràs. Uns nivells inadequats de vitamina D s'associen a certes alteracions ginecològiques que poden dificultar el fet de quedar embarassada. Pel que fa a el dèficit de vitamina D durant la gestació, aquest s'ha associat amb diferents complicacions fetals, neonatals i en la mare. En els primers anys de vida, està associat a alteracions en la programació de el desenvolupament ossi, algunes malalties cròniques i fins i tot amb un augment de la mortalitat.

S'estima que, a Espanya, la deficiència de vitamina D en l'embaràs arriba fins al 60% de les dones. És per això pel que, més enllà de la dieta i una adequada exposició solar, es fa recomanable la seva suplementació. En general, la dosi recomanada per prevenir el dèficit de vitamina D en l'embaràs és de 1000 UI al dia.

Consells per a una alimentació saludable durant l'embaràs

Durant l'embaràs, cal, més que mai, seguir una alimentació saludable que contribueixi al bon desenvolupament del fetus. Els professionals sanitaris recomanen seguir els següents consells:

• Menjar fruita, verdura, hortalisses, llegums, fruits secs i cereals preferiblement integrals (pa, pasta, arròs, patates ...) així com quantitats moderades de carn, peix, ous i lactis.

• Distribuir la ingesta diària en cinc o sis àpats. No cal "menjar per dos".

• Beure preferentment aigua (entre quatre a vuit gots al dia aproximadament). No consumir begudes alcohòliques (el consum d'alcohol pot afectar el desenvolupament normal del fetus).

• Moderar el consum de sal i utilitzar preferiblement sal iodada.

• Menjar cinc racions al dia de fruita i verdura. Quan es consumeixin crues, és important rentar-les amb aigua abundant.

• Menjar peix dues vegades a la setmana, ja que conté omega-3, necessari per al bon desenvolupament del fetus. Però no és convenient consumir peixos grans com el peix espasa, l'emperador o la tonyina, pel seu contingut en mercuri.

• Menjar lactis preferentment desnatats i evitar aquells formatges (tipus feta, camembert, mascarpone, brie ...) que no hagin estat elaborats amb llet pasteuritzada.

• Cuinar les carns i el pollastre suficientment, sense que quedin parts crues.

• Respectar les dates de caducitat dels aliments que es mantenen refrigerats, especialment els embotits poc curats i evitar patés refrigerats i peix fumat.

• En general, no menjar cru cap aliment d'origen animal, com ara ou, marisc, peix (sushi) i carn (carpaccio). Netejar les superfícies i els estris de cuina després de manipular aliments crus.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.